Cases

BK Market Trailers – Barneveld

Uitdaging: “We hebben vervangende verlichting nodig voor de gasontladingslampen die we nu gebruiken. Met ons werk is kleur erg belangrijk want we werken met verschillende materialen die vrijwel dezelfde kleur hebben. Bij de montage moeten de details goed zichtbaar zijn. Neem als voorbeeld het kitten van zeer fijne randjes. We hebben het met led geprobeerd, maar dat is voor ons onbruikbaar gebleken.”

Onze uitwerking: Na een test van BK Market Trailers zelf bleek dat de inductieverlichting veel beter zicht gaf in tegenstelling tot de led die men ernaast had gehangen. Ondanks dat de luxmeter bij led meer aangaf is in de praktijk geconstateerd dat er met inductieverlichting veel makkelijker te werken valt doordat er meer details te zien zijn. Het zicht is scherper en de kleuren worden met inductieverlichting correct weergegeven zoals bij daglicht.

DA Drogisterij & Parfumerie Tweelingstad – Harderwijk

Uitdaging: “Ons systeemplafond heeft T8 inlegarmaturen en we willen graag een mooie uitstraling met fris licht”

Onze uitwerking: De sterk verouderde verlichting met kleur 830 was inderdaad hoognodig aan vervanging toe. Door deze te vervangen door T5 inlegarmaturen met kleur 840 is tevens een flinke besparing op het energieverbruik behaald. De producten worden nu mooi uitgelicht en de winkel heeft de gewenste frisse uitstraling.

Meco Materieeldienst – Lelystad

Uitdaging: “Bij ons in het pand hangen nog TL-lampen waar we wel tevreden mee zijn, maar wat zijn hier de mogelijkheden? Het groot materieel staat buiten op een volgepakt terrein. Daar is het noodzakelijk dat we goed zicht hebben. Hebben jullie hier ook een oplossing voor?”

Onze uitwerking: Het buitenterrein is heel doeltreffend aangelicht door gebruik te maken van de onderhoudsvrije inductie-spots in combinatie met de inductie-breedstralers. De bestaande verlichting bestaat uit T5-TL-verlichting. De armaturen zijn nog in orde en de verlichting voldoet prima. Niets aan doen is hier ons eerlijke advies. De T5 heeft al een laag verbruik en geeft goed licht.

Loon en Grondwerk Schuchard B.V. – Putten

Uitdaging: “In onze hal hebben we niet zo heel veel, maar wel goed licht nodig. Het is een opslag voor groot materiaal en daarbij een aantal boxen met stortgoed”

Onze uitwerking: Er is hier gekozen voor de Highbay Inductielamp, de enige duurzame verlichting ter wereld. Met een viertal armaturen was het simpel en snel te regelen. Deze verlichting heeft geen last van warmte, kou of vervuiling en is daarmee zeer betrouwbaar tot in lengte van dagen. (Foto aangeleverd door Schuchard).

Boerderij De Mezenberg – Doornspijk

Uitdaging: “De geiten zijn erg gevoelig voor veranderingen van de omgeving en lichtsterkte. Dit zien we ook meteen terug in de melkafgifte. In de geitenstal is rustig en zeer egaal licht nodig.”

Onze uitwerking: De speciaal hiervoor ontworpen inductieverlichting was hier de enige goede oplossing. Ze hebben geen last van vervuiling door het stuivende voer en geven natuurlijk licht af. De armatuur is zo ontworpen dat er in de hele stal een egaal en rustig lichtbeeld is.

REUKEMA – Harderwijk

Uitdaging: “We hebben een nieuwe installatie voor metaalscheiding waarbij ook sorteerders aan het werk zijn. De huidige verlichting is onvoldoende om goed te kunnen werken bij deze installatie. Omdat het verwerkingsproces snel gaat is het van groot belang dat we de kleurnuances van verschillende metalen direct kunnen onderscheiden ”

Onze uitwerking: Met onze ervaring in het verlichten van metaalverwerkende bedrijven hebben we hier een snelle oplossing aangeboden in de vorm van inductieverlichting. In deze sterk vervuilde omgeving zijn de inductielampen onderhoudsvrij. Onze lampen geven natuurlijk licht af waardoor de sorteerders gemakkelijk en snel de kleuren van de diverse metalen kunnen onderscheiden. De lampen en elektra zijn in één middag geïnstalleerd en meteen in bedrijf gesteld. De enorm positieve reacties van de werknemers is voor ons de kers op de taart.

Certion – Lelystad

Uitdaging: “Ook voor ons werd het tijd om over te gaan naar energiebesparende verlichting. Tijdens een test hebben we ervaren dat ledverlichting voor ons te weinig licht genereerde en dat het licht door ons als onaangenaam werd ervaren. Wat is voor ons de beste oplossing?”

Onze uitwerking: De oplossing is hier heel simpel. In kantoren plaatsen wij T5-armaturen omdat deze zeer prettig licht afgeven en tevens dezelfde besparing opleveren als de bekende ledvariant. Op de lange duur zijn ze zelfs duurzamer en voordeliger! Certion heeft na een geslaagde proefplaatsing besloten om alle kantoren van T5-armaturen te voorzien, omdat zij hetzelfde hebben ervaren wat wij uitdragen: veel en prettig (knippervrij) licht. Plaatsing is in eigen beheer gedaan.

Alphega apotheek Tweelingstad – Harderwijk

Uitdaging: “In ons werkgedeelte hebben we goed licht nodig. We hebben al getest met ledpanelen maar dat licht is niet prettig om in te werken. Hebben jullie een oplossing die wel goed is?”

Onze uitwerking: Kleine etiketten aflezen is hier zeer belangrijk en daar is dan ook licht bij nodig waarvan het spectrum is afgestemd op de ogen. De bestaande T8-TL inlegarmaturen zijn nu vervangen voor T5-armaturen. Dit geeft een flinke verlaging van het energieverbruik en bovendien is het bijzonder prettig werklicht.

De Bandenexpress – Zwolle

Uitdaging: “Onze oude ledverlichting voldoet totaal niet. We hebben te weinig licht en de indeling is ook niet goed. Het probleem dat we hebben is dat bijna alles hier zwart is, waardoor we met moeite de informatie op de labels van de banden kunnen lezen. We willen graag nieuwe ledverlichting.”

Onze uitwerkingIn een gedeelte van het magazijn zijn de oude T8 armaturen vervangen door ledpanelen met een brede stralingshoek en een lage verblindingsfactor (UGR<19). Een aantal armaturen zijn verplaatst en slechte kwaliteit ledbuizen zijn vervangen door een goed product, dat meer licht geeft en vele malen langer meegaat. Op plekken waar dat noodzakelijk was, zijn een paar extra armaturen geplaatst. Ze waren zo gewend aan het donker dat ons na één dag met de nieuwe verlichting werd gevraagd of wij ook zonnebrillen mee konden leveren. 🙂

Timaflex – Ermelo

Uitdaging: “We hebben nog oude T8 verlichting in gebruik en moeten nu echt iets doen aan bezuiniging. Hebben jullie daar een snelle en éénvoudige oplossing voor?”

Onze uitwerking: De lichtverdeling was al naar wens dus was een één op één vervanging met T5 armaturen hier de slimste keuze. De kleurechtheid van deze verlichtingsvorm wordt als zeer prettig ervaren en ook het knipperen is voorbij. Egaal, rustig daglicht geeft een prettige werkomgeving. De armaturen bestaan uit een aluminium reflector met twee T5 buizen. Deze zijn op de plaats van de oude armaturen gemonteerd.

De Bandenexpress – Leeuwarden

Uitdaging: “Onze oude ledverlichting voldoet totaal niet. We hebben te weinig licht. We  kunnen met moeite de informatie op de labels van de banden lezen. We willen graag nieuwe ledverlichting.”

Onze uitwerking: De slechte kwaliteit ledbuizen vervangen door een goed product, dat meer licht geeft en vele malen langer meegaat. Vanwege de donkere werkomgeving is hier gekozen voor het gebruik van LED-TL met een ietwat rossige teint om daarmee de labels duidelijker leesbaar te maken.

Sporthal Overasselt

Uitdaging: “Onze oude TL-armaturen zijn aan vervanging toe. Naast het hoge verbruik is er veel onderhoud nodig. Graag willen we dimbare verlichting, waarbij we veel minder energie verbruiken. Het mag niet verblinden en moet egaal licht afgeven.”

Onze uitwerkingMet een lichtplan is bepaald welke hoeveelheid inductielampen en vermogen nodig zijn om de gewenste lichtsterkte te krijgen. De oude TL-armaturen zijn gedemonteerd en daarvoor in de plaats zijn daglicht-inductielampen opgehangen. De verlichting in de zaal is in verschillende secties te schakelen. Voor het dimmen is gebruik gemaakt van een 0-10V-regeling. Er is gekozen voor inductieverlichting omdat dit met gemak aan alle gestelde eisen voldoet en dit met led niet haalbaar is. Dus geen verblinding maar een diffuus egale lichtkwaliteit (0.92!).

De Zaak van Ermelo

Uitdaging: “We willen graag goed licht dat weinig energie verbruikt, maar wel prettig licht geeft. Het wordt een kringloopwinkel. Is dit binnen drie weken te realiseren?”

Onze uitwerking: Er is gekozen voor lijnverlichting om de industriële uitstraling van het oude fabriekspand vast te houden. Met een lichtplan werd een goede egale verdeling gemaakt. Vervolgens is het plan in praktijk gebracht en zijn de armaturen aan kettingen opgehangen. Het beoogde resultaat is goed gelukt en de klant is dik tevreden.

Van der Weerd Kunststof techniek

Uitdaging: “Goed werklicht boven de machines en werkplekken is voor ons heel belangrijk. Bovendien komt er een nieuw gedeelte met een tussenvloer, waar we onder werken en boven een stukje opslag realiseren. Het is vooral belangrijk dat we egaal licht krijgen. Omdat we kleine oneffenheden moeten kunnen herkennen moet de kleur(spectrum) van uitstekende kwaliteit zijn. Wij willen het door onze eigen huisinstallateur laten installeren.”

Onze uitwerkingBij het nieuwe lage gedeelte en de opslag daarboven hebben we T5 daglichtbuizen met spiegelreflectoren geadviseerd. In de rest van het pand adviseerden wij inductie highbay om daarmee een slagschaduwvrije werkomgeving met egaal en rustig werklicht te creëren. Alle verlichting is uitgevoerd in helder daglichtkleur met de hoogste cri-waarde waardoor er op de werkplek zeer goed zicht is. De huisinstallateur heeft van ons een duidelijk lichtplan en installatieadvies gekregen. Het resultaat is boven verwachting.

Holwerda Logistics Almere

Uitdaging: “De oude verlichting in ons kantoor verbruikt veel energie en geeft geen prettig licht. Kunnen jullie met een goed plan komen en dit dan ook ten uitvoer brengen?” De oude verlichting bestond uit verschillende armaturen met verschillende kleuren T8 TL buizen. Merendeels werd er de kleur 830 (3000 Kelvin) gebruikt en op een aantal werkplekken waren de buizen uit de armaturen gehaald omdat ze hinderlijk op de schermen spiegelden.

Onze uitwerking: De oude T8 armaturen hebben we vervangen door nieuwe energiebesparende T5 armaturen met spiegeloptiek. Deze nieuwe verlichting hebben we uitgevoerd in de kleur 840 (4100 Kelvin), zodat het kantoor weer een frisse uitstraling kreeg. Ook is er nu geen hinderlijke spiegeling meer op de schermen. Tevens zijn de armaturen beter verdeeld in het verlaagde plafond om een rustig, egaal en trillingsvrij lichtbeeld te krijgen.

CSO De Boog – Apeldoorn

Uitdaging: “We willen graag onze oude armaturen in de aula kunnen blijven gebruiken, maar toch besparen op energieverbruik. Kunt u daar iets op bedenken? Ze moeten dimbaar zijn met een 0-10V regeling. Ook zijn er twee armaturen die als noodverlichting dienen.”

Onze uitwerkingNatuurlijk kunnen wij dat, zei de manager, maar dit werd toch een pittige opgave. Het bleken sterk vergeelde kunststof kappen te zijn waarin vier PL lampen van 38W gebruikt waren. De oude inhoud werd er letterlijk uitgesloopt en vervangen door 80W daglicht inductielampen, toegepast met dezelfde dimtechniek, zodat de oude aansturing intact kon blijven. Het resultaat is een flinke besparing in energie, geen onderhoud en een paar tinten lichtere kleur waardoor er nu geen geel, maar warmwit licht uit de armaturen straalt. Daarbij zijn ook nog eens de twee geïntegreerde noodverlichtingen gerestaureerd en hergebruikt om zo de kosten te drukken en de sfeer van de oude armaturen te behouden.

Deze pagina is in aanbouw…